U bent hier

Home » Blogs » blog van Nieuwsberichten » Timmermanopleiding biedt toekomstperspectief

 

Het 3e project dat de steun van HTW krijgt, ligt in Gambia. Yoba- Gambia is een leer/werkbedrijf in de bouw- en meubelmakerij in de Gambiaanse stad Kololi. In de workshop (de werkplaats) van Yoba worden jongens opgevangen en opgeleid tot timmerman. Zonder de steun van Yoba zouden deze jongens geen toekomstperspectief hebben. Drijvende krachten achter het project zijn Omar Jallow en Jannie Eisen.

 

In 2002 gaat Jannie naar Gambia om vrijwilligerswerk te doen. Een lokale kraamkliniek moet ingericht worden. Koren op de molen van Jannie, die van origine ontwerpster is. Er staat een container met bedden, verder moet alles nieuw aangeschaft worden. Samen met een arts bedenkt Jannie wat er aan meubilair moet komen. Meubelzaken zijn er nauwelijks in Gambia, meubilair wordt daar op maat gemaakt. Jannie ontmoet Omar die timmerman is en zijn eigen werkplaats heeft.  In de werkplaats van Omar lopen een aantal jongens rond. De jongste is nog maar 3 jaar oud. Deze jongens hebben geen familie of zijn door hun familie aan hun lot overgelaten. Omar neemt hun lot in handen en vangt ze liefdevol op. Naast maaltijden en een goede verzorging krijgen de jongens bij Omar een opleiding tot timmerman. De proefopdracht die Omar heeft gemaakt, valt bij Jannie in de smaak. Vanwege zijn betrokkenheid bij de jongens, gunt ze hem de opdracht als geen ander en Omar maakt al het meubilair voor de kraamkliniek.

v.l.n.r. Jannie Eisen, Modouyan en Omar Jallow

 

 

Als het werk van Jannie in Gambia ten einde loopt vraagt ze Omar naar zijn toekomstplannen en hoe zij daar een bijdrage in zou kunnen leveren. Omar wil de kinderen die hij opvangt opleiden, zodat ze een toekomstperspectief in Gambia hebben en hun kennis en kunde in hun eigen land in kunnen zetten. De stichting Yoba-Gambia wordt opgericht.

 

Samen verder

Naast de zakelijke relatie ontstaat er ook op het persoonlijke vlak iets moois tussen Omar en Jannie. Ze trouwen en samen met zoon Modouyan wonen ze de eerste 5 jaar deels in Gambia, deels in Nederland. Omar komt op een toeristenvisum een aantal maanden naar Nederland en samen gaan ze voor de winter naar Gambia. Op het moment dat Modouyan leerplichtig wordt, besluiten ze om in Nederland te gaan wonen.

Een aantal van de jongens die nu in de workshop leven en werken.

 

 

Omar pendelt heen en weer tussen Gambia en Nederland. Tijdens zijn afwezigheid in Gambia, neemt één van de jongens die hij heeft opgeleid, de zaken van hem waar. Dagelijks is er contact via Skype. De maanden dat hij in Nederland woont, doet hij verschillende klussen voor een uitzendbureau.

Half december hoopt Omar voor 3 maanden naar Gambia te vertrekken. Hij wil de jongens nieuwe technieken bijbrengen en nieuwe ideeën met hen delen.

 

Voor de producten die Yoba maakt wordt voornamelijjk Afrikaans teakhout en mahoniehout gebruikt. Afnemers zijn bijvoorbeeld hotels die strandbedden, tafels en stoelen bestellen, maar ook particulieren die een huis bouwen en kozijnen en deuren nodig hebben. Bekijk de producten van Yoba.  

Wil je nog meer weten over Yoba-Gambia en waarom het zo belangrijk is dat er juist nu extra steun komt? Kijk dan hier

 

 

Reactie toevoegen

HelpTeamWork

100% naar projecten HelpTeamWork Kwaliteitsstempel 100% doelstelling Stichting HelpTeamWork

Donaties

Stichting HelpTeamWork

Van Zuijlenware 101
8014 WR Zwolle

06 1024 8891
info@helpteamwork.nl

 

Bankrek.nr.  1668.95.512
tnv Stichting HelpTeamWork
te Zwolle

IBAN: NL50 RABO 0166 8955 12
RSIN: 8510.36.624

 

ANBI