In Mtwapa (Kenia), dichtbij de stad Mombasa gelegen, staat gezinshuis Springs of Life. In dit huis wonen 10 (wees)kinderen die geen kans hadden op een toekomst. HelpTeamWork (HTW) zorgt met behulp van donateurs en sponsoren dat ze gezonde voeding en medische zorg krijgen en dat ze naar school kunnen. Daarnaast krijgen ze veel liefde en aandacht. Om zich te kunnen ontwikkelen tot prachtige (jong)volwassenen. Na het afronden van hun opleiding gaan ze op eigen benen staan en kunnen ze in hun eigen levensonderhoud voorzien.

Gezinshuis voor (wees)kinderen: Springs of Life

Sinds februari 2010 zijn wij, Sandra Joosten en Marion Spikman (Nederlandse projectleiders), actief met dit project in Mombasa, waar we een gezinshuis hebben opgezet. Mombasa is de tweede stad van Kenia en ligt aan de kust. Het heeft ca. 900.000 inwoners. Een groot deel daarvan leeft onder het bestaansminimum. Het gezinshuis is feitelijk gevestigd in Mtwapa, een klein stadje ongeveer 16 km ten noorden van Mombasa.

Springs of Life is een compacte woning die onderdak biedt aan 10 kinderen: 4 jongens en 6 meisjes. Deze kinderen hebben allen een verschillende afkomst. Ze verschillen ook in leeftijd. Ze wonen met elkaar in huis onder de liefhebbende leiding van ‘moeder’ Mary. Zij is de spil in het gezin. Mama Mary zorgt er voor dat de kinderen dagelijks worden voorzien van eten en drinken, dat de kinderen kleding krijgen en zodra dat kan, naar school gaan.

Mama Mary brengt ze normen en waarden bij. Wanneer de kinderen een opleiding hebben genoten, zullen ze niet langer in het gezinshuis wonen maar op zichzelf. Doelstelling is dat ze dan een eigen bestaan opbouwen en in hun eigen onderhoud voorzien.

Springs of Life

Het ontstaan van gezinshuis Springs of Life

Tijdens onze reizen in Oost-Afrika doen wij al een aantal jaren Mombasa aan om daar het SOS Kinderdorp te bezoeken waar wij beiden een kind sponsoren. Hier komen we in contact met Rhoda en Paul Kitili. Zij zijn zeer begaan met het lot van kinderen en in overleg met Rhoda en Paul wordt ter plekke besloten tot de bouw van een gezinshuis, waar kinderen die geen thuis hebben, een veilig en goed onderkomen krijgen.

In juli 2010 hebben wij met een groot aantal sponsors in Nederland het geld bij elkaar, zodat er een stuk grond aangekocht kan worden. Aangezien grond in Mombasa erg duur is, is er grond gekocht in Mtwapa, een dorp even ten noorden van Mombasa. Een maand later zijn de vergunningen geregeld en wordt er gestart met de bouw.

In februari 2011 vertrekken wij weer naar Kenia om de vorderingen met eigen ogen te bekijken. Wij staan er met de bouwtekening in de hand tussen de funderingen van het gezinshuis en zien de grote putten van ongeveer 20 meter diep die gegraven zijn. Eind oktober 2011 vertrekken wij opnieuw naar Mombasa. Bij ons bezoek zien wij dat alle muren opgetrokken zijn. De contouren van het gezinshuis zijn nu goed te zien.

Na ons vertrek begin november 2011 is er hard gewerkt aan de bouw van Springs of Life. In februari 2012 is het dak gereed, evenals de kozijnen, ramen en deuren. In mei 2012 brengen we ons project onder bij Stichting HelpTeamWork. Samen zorgen we voor verdere fondsenwerving om ook het laatste stuk van het huis af te kunnen maken.

Voor de zomer van 2012 zijn de muren en vloeren aan de binnenkant verder afgewerkt. In september 2012 is het gezinshuis ook ingericht en zijn haar deuren geopend. Eind september 2012 zijn Sandra en Gerard Wijgerde, penningmeester van HelpTeamWork, naar Mombasa geweest om de kinderen te ontmoeten en het gezinshuis officieel te openen. Bij de start van het nieuwe schooljaar wonen de kinderen er en hebben ze een veilige, warme thuisbasis.

De kinderen die in Springs of Life wonen

De kinderen die vanaf september 2012 een warme thuisbasis hebben gevonden in Springs of Life zijn:
• Meisjes: Amanda, Zena, Furaha, Jemima, Shamim en Rose
• Jongens: Isaac, Fred, Joseph Kahindi en Amani

Stuk voor stuk prachtige kinderen met elk hun eigen talenten en karaktertrekken. Wil je weten wie broers en zussen van elkaar zijn? Wat hun achtergrond is? Wat hun hobby’s zijn en hoe oud ze zijn? Meer informatie over de kinderen vind je hier.

De projectleiders in Kenia

Rhoda Kitili is opgegroeid in het SOS Kinderdorp in Mombasa. Na haar schoolopleiding heeft ze een kantine opgezet bij de school van het kinderdorp. Deze school wordt niet alleen door de kinderen uit het kinderdorp zelf bezocht, maar ook door kinderen uit de omgeving. Rhoda constateerde dat er kinderen waren die met een lege maag in de klas zaten, waardoor zij onvoldoende in staat waren om tot leren te komen. Dit deed haar het initiatief starten voor een kantine waar de kinderen dagelijks een maaltijd krijgen.

Haar man is Paul Kitili. Paul is jarenlang leraar geweest en is evenals zijn vrouw zeer begaan met kinderen. Paul heeft de complete bouw van het Springs of Life geregeld: van de aankoop van de grond, de vergunning, de bouwtekening tot het coördineren en controleren van de uitvoering van de bouw. Inmiddels werkt hij als coördinator in de bouw.

Rhoda en Paul hebben zelf 2 kinderen: een dochter Kristi en een zoon Mark, die geheel onverwacht na een kort ziekbed in mei 2015 is overleden aan de gevolgen van kanker.

Ook hebben beiden naast hun baan nog andere activiteiten om zo extra inkomsten te genereren voor de maatschappelijke projecten waar zij zich voor inzetten: Rhoda heeft een cateringbedrijf en Paul geeft bijles.

‘Moeder’ Mary Chininga

Mary Chininga is geboren op 26 maart 1969. Vanaf de zomer 2013 werkt ze met veel plezier als moeder in Springs of Life. Mary is dol op de kinderen en de kinderen op haar. Ze is een goed ontwikkelde vrouw, die de kinderen ook kan helpen met huiswerk. Daarnaast heeft ze veel ervaring met het runnen van een huishouding en in het bijzonder met koken. Mary heeft namelijk een aantal jaren voor Rhoda gewerkt in de kantine van de school in het SOS Kinderdorp. Ook hielp ze Rhoda vaak met koken als Rhoda een opdracht had om de catering te verzorgen voor een grote groep mensen.
Mama Mary was getrouwd, maar haar man was niet goed voor haar en heeft haar verlaten. Ze heeft zelf 2 kinderen, een dochter en zoon, die beiden begin 20 zijn en die inmiddels al op zichzelf wonen.

Het is lastig om iets aan ongelijkheid te doen. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen te eten krijgen en ook dat ze naar school kunnen en zich kunnen ontwikkelen. Doordat de kinderen van SoL naar school gaan,
kunnen ze later in hun eigen land weer iets voor anderen betekenen. Op die manier kunnen we een kleine bijdrage daar aan leveren.”

Hennie Holsappel
(eerste uur donateur Springs of Life)

De Nederlandse projectleiders van Springs of Life

Wij zijn Marion Spikman en Sandra Joosten. In de jaren negentig hebben wij elkaar leren kennen. We werkten beiden voor de Dierenbescherming afd. Provincie Groningen en zijn bevriend geworden. Marion is verpleegkundige en woont in Noordwolde. Sandra heeft met haar man een centrum voor bewustwording in Nieuwe Pekela.

We delen de passie voor Afrika en hebben er vaak gereisd. Daarnaast delen we een grote mate van maatschappelijke betrokkenheid. We willen graag bijdragen aan de ontwikkeling van mensen en in het bijzonder kinderen. Binnen Stichting HelpTeamWork zijn wij het aanspreekpunt voor het project “Gezinshuis Mombasa”.

Dit mooie project steunen?

Dat kan door kindsponsor te worden of te doneren. Zonder de hulp van onze trouwe kindsponsoren en donateurs kan ons gezinshuis niet draaiende blijven. Alle hulp is dus van harte welkom! Door jouw bijdrage zorg je ervoor dat het kind in een veilige haven opgroeit, onderwijs volgt en eten, drinken en goede kleding heeft.

Wanneer je graag persoonlijk contact wilt met één van de kinderen dan kun je kindsponsor worden. Je komt dan in de gelegenheid om een band op te bouwen met één van de kinderen van Springs of Life. Dat kan al voor € 27,50 per maand. Je geeft dan doelgerichte steun én krijgt verbondenheid met een kind in een ander land en in een andere cultuur. Een kind die je steun nodig heeft om een toekomst op te kunnen bouwen. Meer informatie over de kids van Springs of Life vind je hier.

Misschien ook wil je je direct al aanmelden als kindsponsor. Doe dit dan via:

Ik word graag kindsponsor

Doneren kan uiteraard ook. Dat kan d.mv. een eenmalige gift, maar ook periodieke giften zijn mogelijk. Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan dit belastingtechnisch ook erg aantrekkelijk zijn. Vraag ons gerust naar alle ins en outs hieromtrent.

Ja, ik wil graag doneren