Dit project in Gambia is een afgerond project van Stichting HelpTeamWork. In dit project draaide het om kansarme jongeren in Kololi. Ze kregen een kans op een toekomst in een leer-/workshop in de bouw- en meubelmakerij. Naast nog een aantal andere mooie doelen kregen analfabeten taal-, lees- en schrijfles. Het project draait nog steeds, maar nu op eigen kracht. Prachtige meubels worden er gemaakt. Bereikte doel van HelpTeamWork: eigen grond op een zichtlocatie met water en elektriciteit.

==================

Project: mei 2014 tot september 2017

Status: AFGEROND

Doel: eigen grond op zichtlocatie, water en elektriciteit gerealiseerd

==================

Kansarme jongeren in een leer-/workshop

Yoba-Gambia is een leer-/werkbedrijf in de bouw- en meubelmakerij in Gambia, gevestigd in Kololi.
Onze doelstelling is:
  • Het opleiden van jongeren tot zelfstandig timmerman door praktijkscholing en theorielessen
  • Voor analfabeten het verzorgen van taal-, lees- en schrijflessen
  • Het trainen van jonge vrouwen in naai- en stofferingstechnieken (in later stadium)
  • Het creëren van arbeidsplaatsen.
Yoba is op 29 maart 2006 geregistreerd als CBO (Community Based Organization) in Gambia.
Het Yoba-project is een vraaggestuurd kleinschalig ontwikkelingsproject. We streven ernaar om in 2020 volledig zelfstandig, onafhankelijk en commercieel te kunnen draaien, zodat de voortgang van onze droom om zoveel mogelijk kansarme jongeren een mogelijkheid te bieden uit de armoedeval te raken nog tot in lengte van jaren kan blijven bestaan.

Het bedrijf

Het leer-/ werkbedrijf, in Gambia workshop genoemd, wordt geleid door Omar Jallow, meubelmaker /timmerman.
Hij is zijn bedrijf gestart in Brikama met één werkbank onder een boom en met 6 heel jonge jongens voor wie hij volledig verantwoordelijk was.
Jongens die zonder opleiding en zonder middelen van bestaan nauwelijks kans hadden zich een inkomen te verwerven of te werken aan hun eigen toekomst. De meesten van hen waren wees of anderszins door familie in de steek gelaten.
Omar ziet het tot zijn taak kansarme jongeren op weg te helpen, neemt ze liefdevol op in zijn workshop en leidt ze op. De jongens – inmiddels zijn er 20 en er komen dagelijks verzoeken of er meer plaatsen beschikbaar zijn – werken, wonen en leven in en rond de workshop onder primitieve omstandigheden, maar zijn zeer enthousiast en gemotiveerd, want ze weten dat dit de enige manier is om hun uitzichtloze situatie te ontvluchten.
In de afgelopen jaren hebben 3 jongens zich zelfstandig kunnen vestigen, ook zij nemen weer kansarme kinderen op om hen dat te bieden wat ze zelf bij ons hebben geleerd. De 2 oudsten zijn regelmatig op de workshop om als leermeesters voor de jongeren te dienen.
Omdat we al een aantal jaren draaien en er inmiddels hoogwaardige producten worden gemaakt kunnen we voor een groot gedeelte voorzien in het draaien van de workshopgemeenschap. Toch blijven we voor een aantal kosten nog afhankelijk van sponsors maar we hopen dat dat in 2020 afgerond kan zijn.

Uitbreiding

In 2004 nog één werkbank onder een boom in Brikama, in 2007 verhuisd naar Manjai waar een groter stuk land kon worden gehuurd en waar het machinepark behoorlijk kon worden uitgebreid.
Machines en gereedschappen konden worden aangeschaft dankzij donaties van zowel particulieren als van het bedrijfsleven en dankzij een grote subsidie van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Ook dankzij een donatie heeft Omar voor een jaar een leraar aan kunnen stellen voor het geven van lees-, taal- en schrijflessen.
Omdat het zo goed leek te gaan dacht de grondeigenaar daar een graantje van mee te pikken en verhoogde in 2011 de huur van de grond met meer dan 100%. Daar viel niet tegenop te werken en we verhuisden naar een goedkopere plek, dit keer in Kololi. En nu gaan we opnieuw verkassen – zie ‘Het project’ hieronder.

Het project

De huidige workshop op onzekere, gehuurde grond biedt onvoldoende mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van Yoba en dit verhindert de structurele opbouw van het leer-/werkbedrijf tot een zelfstandig en onafhankelijk bedrijf.  Om te zorgen voor een duurzame opbouw van de workshop is een stuk bouwgrond gekocht op een prachtige zichtlocatie. Daarop willen we een nieuw bedrijf met een goed onderkomen voor de jongens realiseren.

Wilt u meer weten over de opzet en de kosten van de bouw? Stel uw vraag via het contactformulier en u krijgt alle informatie toegestuurd.

De producten

Een greep uit de producten die zoal gemaakt worden bij Yoba: