U bent hier

Home » Blogs » blog van Nieuwsberichten » Even terug in 'eigen' land

De afgelopen weken verruilden Alex en Joke Weerheim het warme Chili voor het koude Nederland. Eindelijk tijd om familie, vrienden en andere bekenden weer eens te zien en om uitgebreid bij te praten. Ook wij spraken kort met Joke. We blikken met haar terug op de afgelopen 6 jaar in Chili en kijken naar de plannen voor de toekomst.

 

Jullie vertrokken 6 jaar geleden naar de sloppenwijken van Santiago de Chili met bepaalde verwachtingen. Hoe kijk je terug op de eerste 6 jaar?

“Als je naar een land als Chili vertrekt heb je een gevoel van verwachting en een "rugzak" vol ideeën en plannen die je graag wilt verwezenlijken. Je bereidt je zo goed mogelijk voor op wat je kunt verwachten. Nu we terugkijken realiseren we ons dat we ons bijzonder goed hebben kunnen aanpassen. We staan vaak verbaasd over hoe we ons zijn gaan thuis voelen in een land dat zo verschilt van Nederland. Zelfs de aardschokken zijn een normaal onderdeel geworden van ons dagelijks bestaan.”

 

 

 

 

 

 

 

Kinderen uit de sloppenwijk tijdens één van de activiteiten die Alex en Joke organiseren.

 

Kun je kort samenvatten wat jullie de afgelopen jaren hebben gedaan in Chili?

“Na het volgen van een korte opleiding (taal, cultuur) zijn we in het najaar van 2010 begonnen met de dagopvang van zo'n 15 kinderen voor een periode van 4 maanden. Toen werd het huurcontract beëindigd en moesten we op zoek naar een andere woning. Vanuit een andere locatie (vlakbij ons oude huis) zijn we begonnen om op straat activiteiten met kinderen te ontplooien. Vervolgens hebben we een maand of 8 een huisje gehuurd waar we ook kinderen opvingen, maar wegens regelmatige wateroverlast hebben we ook dat weer moeten loslaten.

We begonnen met het bezoeken van de moeders van de kinderen en kregen steeds vaker de vraag of we iets voor drugsverslaafden konden doen. Nu verwijzen we hen door naar verschillende afkickcentra.

Verschillende gezinnen worden ondersteund met een levensmiddelenpakket. We werken samen met de plaatselijke kinderbescherming, begeleiden moeders met kinderen om zo te voorkomen dat de kinderen naar een kindertehuis gaan.

De weken zijn gevuld met: activiteiten voor de kids, huisbezoeken, het inspringen op onverwachte hulpvragen (iemand naar het ziekenhuis brengen, traject uitzetten i.v.m schulden, etc).”

 

Wat zijn jullie plannen voor het komende jaar?

“Het sociaal centrum is inmiddels in gebruik maar de officiële ingebruikname is begin maart. We starten met een programma van maandag-vrijdag van 16.00 tot 20.00 uur. In die uren geven we  huiswerkbegeleiding, Engelse les, wiskunde, diverse workshops en iedere avond zorgen we voor een broodje met drinken en een stuk fruit. De doelgroep bestaat uit kinderen van 3-15 jaar. Als ons team groter wordt, kunnen we onze activiteiten uitbreiden.

Daarnaast kunnen mensen bij ons terecht voor een luisterend oor en verwijzen wij ze, indien nodig, naar andere vormen van hulpverlening.”

 

Chili in 2014/2015

Eind vorig jaar heeft HelpTeamWork een bijdrage mogen leveren aan het sociaal centrum in de sloppenwijk, door het complete dak te bekostigen. Voor 2015 hopen we de samenwerking te verstevigen.  

 

Reactie toevoegen

HelpTeamWork

100% naar projecten HelpTeamWork Kwaliteitsstempel 100% doelstelling Stichting HelpTeamWork

Donaties

Stichting HelpTeamWork

Van Zuijlenware 101
8014 WR Zwolle

06 1024 8891
info@helpteamwork.nl

 

Bankrek.nr.  1668.95.512
tnv Stichting HelpTeamWork
te Zwolle

IBAN: NL50 RABO 0166 8955 12
RSIN: 8510.36.624

 

ANBI