U bent hier

Home » Blogs » blog van Nieuwsberichten » Dubbel interview met Zena Charo (17) en Furaha Chengo (15)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Furaha en Zena waren erg openhartig tijdens het gesprek. 
 

Familie
Zena - broertje Fred en zusje Shamim (wonen ook in SOL) en broer Eric (woont nog bij oma). 
Red. We hebben hem gezien tijdens het feest; een heel lieve zachte jongen van 18 jaar. Op onze vraag hoe het voor hem was dat zijn broertje en zusjes in SOL wonen en niet meer bij hem, gaf hij aan dat hij hen wel miste, maar ook blij was voor hen en voor hem zelf, want nu is er ook geld dat hij naar school kan, dat kon daarvoor niet. Op de dag van het feest zat hij telkens even met Zena samen hand in hand of soms met Fred of Shamim. Heel lief om te zien. 
Furaha - broertjes Joseph Kahindi en Amani en zusje Rose. Aanvankelijk wilde haar moeder nog niet dat Rose erbij kwam wonen, omdat ze haar nog te klein vond. Ongeveer een jaar later, toen haar moeder ook zag hoe goed het ging met haar en haar broertjes heeft ze de beslissing genomen om Rose ook te laten wonen in SOL.

 

Hoe was het om in SOL te komen wonen nu precies 5 jaar geleden:
Zena - ze was heel erg opgewonden, vond het heel spannend en leuk! In de avond kwamen Rhoda en Paul haar en haar broertje en zusje ophalen, maar ze was zo opgewonden die dag dat ze niet naar school is gegaan. Toen Rhoda en Paul hen kwamen ophalen zijn ze eerst naar het huis van Rhoda en Paul gegaan en daar heeft ze ook de andere kinderen die in SOL kwamen wonen ontmoet. Dat was spannend maar ook heel leuk.
Furaha - heel goed! Ze kon haast niet geloven dat het echt was, dat ze echt deze kans heeft gekregen om in zo'n mooi huis te mogen gaan wonen en zo'n toekomst te kunnen krijgen. Ze is overdag wel naar school gegaan en haar moeder vroeg haar op tijd naar huis te komen na school en niet te blijven spelen met vriendinnetjes, maar dat wilde ze ook helemaal niet. Ook haar broertjes wilden helemaal niet spelen, omdat ze zo opgewonden waren over de stap.

 

Wat is jouw achtergrond:
Zena - haar vader is al jaren geleden overleden aan aids. Ze had een heel goede band met haar moeder. Ze zegt: ik had een heel hard werkende moeder totdat ze van de één op de andere dag ziek werd en na één maand kwam moeder te overlijden, net toen het beter leek te gaan (red. ook zij had aids). Zena sliep die nacht naast haar moeder en vond haar 's ochtends naast zich en toen was ze al overleden. Ze wist van verdriet niet wat te doen. Aanvankelijk zorgde haar oma voor haar en haar broertjes en zusje, maar oma was ook al op leeftijd. Ze hebben een tijdje bij een tante gewoond, maar die behandelde hen heel slecht. Toen Rhoda en Paul kwamen met de vraag om in SOL te komen wonen zei tante nee. Uiteindelijk hebben haar oma en oom ervoor gezorgd dat ze toch in SOL konden gaan wonen, nadat ze eerst gekeken hadden en zagen dat het een prachtig mooi huis was. Ze vond het wel moeilijk om te zien dat haar iets oudere broer Eric, met wie ze altijd heel close was, achter bleef. 
Furaha - ook haar vader is al jaren overleden, ze heeft hem nooit gekend. En ook haar opa is toen ze 5 jaar oud was zomaar opeens vertrokken. Haar moeder werkte, net als de moeder van Zena, hard en ze hadden het best goed. Totdat haar moeder plotseling verlamd raakte aan haar hand en been. Na maanden in het ziekenhuis te hebben gelegen herstelde haar been zich, maar haar hand  kan ze tot op de dag van vandaag niet gebruiken. En dus kon ze niet meer werken. Ook haar oma zorgde zo goed en zo kwaad voor haar moeder en haar en haar broertjes en zusje, maar ze leefden vanaf dat moment in bittere armoede. 
(red. Ze komt uit de omgeving waar Rhoda en Paul zelf woonden en op een dag vroeg ze Rhoda om iets te eten en te drinken voor haar en haar familie, want ze hadden al 3 dagen niet meer gegeten. Ze is het contact gelegd en zijn ze uiteindelijk opgenomen in SOL).
 

Hoe is het wonen in een gezin van 10 kinderen:
Zena - ze is heel erg dankbaar en dankt God dagelijks, dit is haar thuis! En ze weet zeker dat ze, ook als ze straks volwassen is en zelfstandig leeft, ze in SOL blijft komen en helpen.
Furaha - dat geldt ook voor Furaha. Ze is ontzettend dankbaar voor de kans die ze heeft gekregen, nog iedere dag. 

 

Wat is jouw favoriete bezigheid/taak/klus in huis?
Zena - ze geniet ervan om mama te helpen met alles wat moet gebeuren: koken, schoonmaken en de compound schoonmaken.
Furaha - ook zij vindt het heerlijk om te helpen met koken, schoonmaken, haar broers en zussen helpen met schoolwerk, kleding herstellen en ze helpt Paul graag met onderhoudswerkzaamheden aan het huis.
 

Wat vind je het leukste en minst leukste vak op school? En wat wil je later worden?
Zena - Rekenen en Engels vindt ze super leuk, want overal heb je rekenen voor nodig. Ze wil dan ook heel graag accountant worden en ziet zichzelf werken voor een bank. Ze vindt Social studies niet leuk.
Furaha - vindt Social studies ook het minst leuk en haar favoriete vakken zijn ook rekenen en Science. Haar ambitie is om elektricien te worden.
 

Hoe zie je jouw toekomst?
Zena - Heel goed. Ik zou graag een baan bij een bank willen hebben, mijn eigen huis en gezin. Ik wil mijn familie en SOL helpen. En ik wil graag beroemd worden met mijn optredens (red. ze kan prachtig zingen, dansen, gedichten voorlezen en geeft heel sterke optredens weg).
Furaha - Ze wil heel ver komen. Ze heeft echt ambities (red. ze is ook erg intelligent) en wil graag veel zien van de wereld en het leven. Ook zij wil graag betrokken zijn en blijven bij SOL.

 

Wat vind je leuk aan elkaar?
Zena - ze maakt veel grapjes, ze maakt me aan het lachen, ze geeft me advies en helpt me wanneer dat nodig is, ze is een heel goed meisje en ze voelt als een echte zus.
Furaha - ze heeft me vanaf het begin als een eigen zus behandeld en ze helpt me altijd als ik dat vraag. (Red. we zien dat ze echt gek met elkaar zijn!).

 

Is er ook iets dat je niet zo leuk vind aan de ander?
Zena - volmondig: nee.
Furaha - volmondig: nee.

 

Is er verder nog iets dat je kwijt wilt of belangrijk vindt om te vermelden?
Zena - Ze wil nogmaals aangeven dat ze heel hard werkt om haar eigen leven, maar ook dat van haar familie te verbeteren. Ze bidt dagelijks tot God en ook voor haar broer, dat hij ook een betere toekomst tegemoet mag gaan.
Furaha - Ze hoopt dat ook haar familie op een dag in een klein eigen huisje kan wonen i.p.v. iets te huren. 

  

Furaha en Zena
 

Reactie toevoegen

HelpTeamWork

100% naar projecten HelpTeamWork Kwaliteitsstempel 100% doelstelling Stichting HelpTeamWork

Donaties

Stichting HelpTeamWork

Van Zuijlenware 101
8014 WR Zwolle

06 1024 8891
info@helpteamwork.nl

 

Bankrek.nr.  1668.95.512
tnv Stichting HelpTeamWork
te Zwolle

IBAN: NL50 RABO 0166 8955 12
RSIN: 8510.36.624

 

ANBI