Tijdens het jubileumfeest konden de aanwezigen genieten van een typisch Keniaans lekkernij: de Mandazi. De Mandazi is nog het meest te vergelijken met onze oliebol, maar door de kardemon smaakt het toch ook weer anders. Nu we de feestdagen voor de boeg hebben, leek het ons leuk om het recept van de Mandazi met jullie te delen:

Ingrediënten:

  • 1 kilo bloem
  • half zakje bakpoeder
  • kardemon: ca. 10 zaadjes ontpellen, het zwarte zaad in vijzel tot poeder malen
  • zonnebloemolie
  • 100-200 ml suiker (afhankelijk van je voorkeur voor zoet)
  • ca. 1 liter lauw water

Werkwijze:

Je start met het maken van het deeg in een grote schaal of kom:
bloem, daarna bakpoeder, kardemon en suiker erdoorheen scheppen
vervolgens 5 eetlepels zonnebloemolie erdoorheen kneden
dan telkens een flinke scheut lauw water erdoorheen kneden totdat je een mooi compact deeg hebt
tot slot nog 2-3 eetlepels zonnebloemolie erdoorheen kneden
het deeg afdekken met plastic folie en ca. 10-15 minuten laten rijzen

dan ga je van het deeg balletjes kneden, ongeveer ter grootte van een oliebol
vervolgens ga je met een deegroller op een grote plaat (beetje bloem als ondergrond) de bolletjes platrollen
daarna verdeel je de platte ronde schijven in 4 delen

tot slot ga je ze frituren in zonnebloemolie, wanneer het olie kookt doe je telkens 4 mandazi in de hete olie
je schept ze om de 10-20 seconden even om met een sleef
langzaam komen ze steeds verder omhoog en wanneer ze mooi bruin zijn, haal je ze eruit en doe je ze in een uitlekbak
daarna leg je ze in een grote schaal met keukenrol onderin, zodat de overtollige olie daarin kan trekken

en dan zijn ze klaar … je kunt ze warm eten, maar koud smaken ze ook overheerlijk, eet smakelijk!!