U bent hier

Home » Projecten » Gezinshuis Mombasa - Kenia

Gezinshuis voor (wees)kinderen: Springs of Life

Gezinshuis Mombasa in Kenia voor (wees)kinderen

Sinds februari 2010 zijn wij actief met het project in Mombasa, waarin we een gezinshuis voor kinderen hebben opgezet. Mombasa is de tweede stad van Kenia en ligt aan de kust. Het heeft ca. 900.000 inwoners. Een groot deel daarvan leeft onder het bestaansminimum. Ons gezinshuis is feitelijk gevestigd in Mtwapa, een klein stadje ongeveer 16 km ten noorden van Mombasa.
 

Springs of Life is de naam van het gezinshuis. Het is een compacte woning die onderdak biedt aan 10 kinderen: 4 jongens en 6 meisjes. Deze kinderen hebben allen een verschillende afkomst. Ze verschillen ook in leeftijd. Ze wonen met elkaar in huis onder de liefhebbende leiding van 'moeder' Mary. Zij is de spil in het gezin. Mama Mary zorgt er voor dat de kinderen dagelijks worden voorzien van eten en drinken, dat de kinderen kleding krijgen en zodra dat kan, naar school gaan. Mama Mary brengt ze normen en waarden bij. Wanneer de kinderen een opleiding hebben genoten, zullen ze niet langer in het gezinshuis wonen maar op zichzelf. Doelstelling is dat ze dan een eigen bestaan opbouwen en in hun eigen onderhoud voorzien.

 

De kinderen

Dit zijn de kinderen die vanaf september 2012 in het huis wonen. Help mee en steun de kinderen.

Shamim CharoZena ChengoFred ChengoJemima KibaliRose Chengo

Isaac KibaliFuraha ChengoJoseph Kahindi Amani ChengoAmanda Ojijo

Lees hier meer

 

 

Wie zijn wij

Wij zijn Marion Spikman en Sandra Joosten. In de jaren negentig hebben wij elkaar leren kennen. We werkten beiden voor de Dierenbescherming afd. Provincie Groningen en zijn bevriend geworden. Marion is verpleegkundige en woont in Noordwolde. Sandra werkt in de verstandelijk gehandicaptenzorg en woont in Veendam.

We delen de passie voor Afrika en hebben er vaak gereisd. Daarnaast delen we een grote mate van maatschappelijke betrokkenheid. En we willen graag bijdragen aan de ontwikkeling van mensen en in het bijzonder kinderen. Binnen Stichting HelpTeamWork zijn wij het aanspreekpunt voor het project "Gezinshuis Mombasa".

 

Het ontstaan van Gezinshuis Mombasa

Tijdens onze reizen in Oost-Afrika doen wij al een aantal jaren Mombasa aan om daar het SOS Kinderdorp te bezoeken waar wij beiden een kind sponsoren. Hier komen we in contact met Rhoda en Paul Kitili. Zij zijn zeer begaan met het lot van kinderen en in overleg met Rhoda en Paul wordt ter plekke besloten tot de bouw van een gezinshuis, waar kinderen die geen thuis hebben, een veilig en goed onderkomen krijgen.

In juli 2010 hebben wij met een groot aantal sponsors in Nederland het geld bij elkaar, zodat er een stuk grond aangekocht kan worden. Aangezien grond in Mombasa erg duur is, is er grond gekocht in Mtwapa, een dorp even ten noorden van Mombasa. 

De contouren van Gezinshuis Mombasa worden zichtbaarEen maand later zijn de vergunningen geregeld en wordt er gestart met de bouw.

In februari 2011 vertrekken wij weer naar Kenia om de vorderingen met eigen ogen te bekijken. Wij staan er met de bouwtekening in de hand tussen de funderingen van het gezinshuis en zien de grote putten van ongeveer 20 meter diep die gegraven zijn.

Eind oktober 2011 vertrekken wij opnieuw naar Mombasa. Bij ons bezoek zien wij dat alle muren opgetrokken zijn. De contouren van het gezinshuis zijn nu goed te zien.

Na ons vertrek begin november is er hard gewerkt aan de bouw van Springs of Life. In februari 2012 is het dak gereed, evenals de kozijnen, ramen en deuren. Voor de zomer van 2012 zijn de muren en vloeren aan de binnenkant verder afgewerkt. In september 2012 is het gezinshuis ook ingericht en zijn haar deuren geopend. Eind september 2012 zijn Sandra en Gerard Wijgerde, pennigmeester van HelpTeamWork, naar Mombasa geweest om de kinderen te ontmoeten en het gezinshuis officieel te openen. Bij de start van het nieuwe schooljaar wonen de kinderen er en hebben ze een veilige, warme thuisbasis.

Na een wat onrustig eerste jaar waarin we, om verschillende redenen, afscheid hebben moeten nemen van 2 moeders, is er vanaf de zomer van 2013 rust gekomen. Met de komst van Mama Mary is er stabiliteit in het gezinshuis en gaat het heel goed met de kinderen. Alle kinderen gaan inmiddels naar school en ontwikkelen zich goed.

In het najaar van 2015 zijn er de nodige onderhoudswerkzaamheden verricht aan het huis.

 

Wie zijn Rhoda en Paul Kitili

Paul en Rhoda Kitili bij het gezinshuis Mombasa

Rhoda Kitili is opgegroeid in het SOS Kinderdorp in Mombasa. Na haar schoolopleiding heeft ze een kantine opgezet bij de school van het kinderdorp. Deze school wordt niet alleen door de kinderen uit het kinderdorp zelf bezocht, maar ook door kinderen uit de omgeving. Rhoda constateerde dat er kinderen waren die met een lege maag in de klas zaten, waardoor zij onvoldoende in staat waren om tot leren te komen. Dit deed haar het initiatief starten voor een kantine waar de kinderen dagelijks een maaltijd krijgen. Op dit moment is zij bezig een kwekerij voor groenten en fruit op te zetten.

Haar man is Paul Kitili. Paul is jarenlang leraar geweest en is evenals zijn vrouw zeer begaan met kinderen. Paul heeft de complete bouw van het Springs of Life geregeld: van de aankoop van de grond, de vergunning, de bouwtekening tot het coördineren en controleren van de uitvoering van de bouw. Inmiddels werkt hij als coördinator in de bouw.

Rhoda en Paul hebben zelf 2 kinderen: een dochter Kristi en een zoon Mark, die geheel onverwacht na een kort ziekbed in mei 2015 is overleden aan de gevolgen van kanker. 

Ook hebben beiden naast hun baan nog andere activiteiten om zo extra inkomsten te genereren voor de maatschappelijke projecten waar zij zich voor inzetten: Rhoda heeft een cateringbedrijf en Paul geeft bijles.

 

Mary Chininga

Mama Mary van Gezinshuis MombasaMama Mary Chininga is geboren op 26 maart 1969. Vanaf de zomer 2013 werkt ze met veel plezier als moeder in Springs of Life. Mary is dol op de kinderen en de kinderen op haar. Ze is een goed ontwikkelde vrouw, die de kinderen ook kan helpen met huiswerk. Daarnaast heeft ze veel ervaring met het runnen van een huishouding en in het bijzonder met koken. Mary heeft namelijk een aantal jaren voor Rhoda gewerkt in de kantine van de school in het SOS Kinderdorp. Ook hielp ze Rhoda vaak met koken als Rhoda een opdracht had om de catering te verzorgen voor een grote groep mensen.
Mama Mary was getrouwd, maar haar man was niet goed voor haar en heeft haar verlaten. Ze heeft zelf 2 kinderen, een dochter en zoon, die beiden begin 20 zijn en die inmiddels al op zichzelf wonen.

 

 

Steun de kinderen in het gezinshuis

Eind september 2012 is het gezinshuis in gebruik genomen. Om nu de toekomst van de kinderen te kunnen opbouwen zijn per kind 4 kindsponsoren nodig.

Word kindsponsor

Wanneer u graag persoonlijk contact onderhoudt met het kind dat u steunt, dan kan dat: voor 27,50 per maand zorgt u er niet alleen voor dat het kind in een veilige haven opgroeit, onderwijs volgt en eten, drinken en goede kleding heeft. Voor dit bedrag krijgt u ook de gelegenheid contact te houden met het kind. Doelgerichte steun en u en de kinderen staan heel dicht bijelkaar! Meld u nu aan als kindsponsor via gezinshuismombasa@helpteamwork.nl

Eenmalige bijdrage of vaste donateur

Uw hulp is hard nodig. Help mee om het gezinshuis voor de (wees)kinderen te kunnen laten bestaan. Steun de kinderen van Gezinshuis Mombasa door uw bijdrage op rekeningnummer IBAN NL50 RABO 0166 8955 12, ten name van Stichting HelpTeamWork te Zwolle, o.v.v. “Gezinshuis Mombasa”. 

HelpTeamWork

100% naar projecten HelpTeamWork Kwaliteitsstempel 100% doelstelling Stichting HelpTeamWork

Donaties

Stichting HelpTeamWork

Van Zuijlenware 101
8014 WR Zwolle

06 1024 8891
info@helpteamwork.nl

 

Bankrek.nr.  1668.95.512
tnv Stichting HelpTeamWork
te Zwolle

IBAN: NL50 RABO 0166 8955 12
RSIN: 8510.36.624

 

ANBI